Κανονισμοί Πυγμαχίας

1.1 Τα γάντια που θα χρησιμοποιούνται στους αγώνες θα πρέπει να είναι εγκεκριμένου τύπου και θα πρέπει να ζυγίζουν 8oz για τις κατηγορίες flyweights μέχρι τα welterweights και 10oz σε όλες τις άλλες κατηγορίες. Τα κορδόνια θα πρέπει να δένονται κόμπο στο πίσω μέρος του καρπού.

2.1 Οι επίδεσμοι( μπαντάζ ) που θα χρησιμοποιηθούν, οποιουδήποτε μήκους ταινία ή μαλακή γάζα, δεν πρέπει να τοποθετηθούν πάνω από τη βάση των δαχτύλων.

2.2 Τα μπαντάζ πρέπει να τοποθετηθούν στα αποδυτήρια υπό την επίβλεψη του επιτηρητή ή ενός εγκεκριμένου αρμόδιου επιθεωρητή ο οποίος θα τα σφραγίσει και θα τα υπογράψει.

2.3 Κάτω από τα γάντια δε θα φορούν οι πυγμάχοι τίποτα εκτός από τα μπαντάζ. Ταινία θα προστίθεται μόνο πάνω από τα μπαντάζ και όχι απευθείας στα χέρια του πυγμάχου.

3.1 Οι πυγμάχοι θα πρέπει όταν αγωνίζονται, να φοράνε την ενδυμασία που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί και θα πρέπει γενικά να είναι περιποιημένοι εμφανισιακά. Τα γένια επιτρέπονται μόνο με την έγκριση του διαιτητή.

3.2 Όλοι οι πυγμάχοι θα πρέπει να φοράνε προστατευτικό κάτω από το παντελόνι.

3.3 Τα πυγμαχικά υποδήματα θα πρέπει να είναι επίπεδα, οι σόλες λείες, χωρίς καρφιά ή άλλες προεξοχές. Ούτε οι σόλες ούτε τα τακούνια να είναι σκληρά.

3.4 Αν κατά τη διάρκεια ενός γύρου ένα κορδόνι γαντιού ή υποδήματος λυθεί, τότε θα δεθεί υπό την επιτήρηση του διαιτητή. Όταν αυτό γίνεται, ο αντίπαλος πυγμάχος θα πρέπει να κατευθυνθεί σε ουδέτερη γωνία.

3.5 Τα γάντια θα πρέπει να τοποθετηθούν με την παρουσία του διαιτητή ή του επιτηρητή.

3.6 Εκτός από μία λογική ποσότητα λευκής βαζελίνης (καθορισμένη από τον διαιτητή), καμία άλλη τέτοια ουσία δεν επιτρέπεται, ούτε στο πρόσωπο, ούτε στο σώμα. Η εφαρμογή οποιασδήποτε άλλης ουσίας σε οποιοδήποτε σημείο του πυγμάχου, απαγορεύεται.

3.7 Ο πυγμάχος θα πρέπει να φοράει προστατευτική μασέλα σε όλη την διάρκεια που πυγμαχεί.

4.1 Ο πυγμάχος ο οποίος δεν έχει το κατάλληλο βάρος για έναν αγώνα θα έχει δύο ώρες να φτάσει στο σχετικό βάρος. Ο πυγμάχος μπορεί να ξαναζυγισθεί όσες φορές επιθυμεί μέσα σε αυτές τις δύο ώρες. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο πυγμάχος θα πρέπει να είναι υπό την επίβλεψη του επιτηρητή του ΣΕΠ.

4.2 Ο αριθμός των βοηθών δε θα ξεπερνάει τους τέσσερις. Οι βοηθοί είναι το σύνολο των ατόμων που βοηθάνε τον πυγμάχο κατά τον αγώνα.

4.3 Πριν από κάθε αγώνα ο πρώτος Βοηθός ο οποίος θα αναλαμβάνει την γωνία του πυγμάχου, θα πρέπει να συστήνεται στον διαιτητή. Οι βοηθοί θα πρέπει να ακολουθούν τις εντολές του διαιτητή. Κατά τη διάρκεια των γύρων οι βοηθοί θα είναι ήσυχοι και δε θα συμβουλεύουν ούτε θα βοηθάνε τον πυγμάχο και δε θα εισέρχονται στο ρινγκ.

5.1 Ο διαιτητής του κάθε αγώνα θα εγκρίνεται από τo ΣΕΠ και θα είναι υπεύθυνος της διεξαγωγής του αγώνα δίνοντας πάντα προτεραιότητα στην ασφάλεια των πυγμάχων.

5.2 Πριν τον αγώνα ο διαιτητής θα επισκέπτεται τους δύο πυγμάχους και τους πρώτους βοηθούς τους στα αποδυτήρια, για να τους παρέχει οδηγίες ή συμβουλές όταν το θεωρήσει απαραίτητο για την σωστή διεξαγωγή του αγώνα.

5.3 Στο ρινγκ αμέσως πριν τον αγώνα ο διαιτητής θα καλέσει και τους δύο πυγμάχους και τους πρώτους βοηθούς τους, θα τους ζητήσει να ακουμπήσουν τα γάντια και θα τους δώσει εντολή να ξεκινήσουν να αγωνίζονται αμέσως μόλις ακουστεί το καμπανάκι. Οι πυγμάχοι επίσης θα πρέπει να ακουμπήσουν τα γάντια τους μεταξύ τους αμέσως και πριν την έναρξη του τελευταίου γύρου.

5.4 Ο διαιτητής μπορεί, με ή χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, να αποκλείσει έναν ή και τους δύο πυγμάχους για οποιαδήποτε παραβίαση των κανονισμών από αυτούς ή τους βοηθούς τους ή για οποιαδήποτε άλλη πράξη θεωρήσει εκείνος μη φυσιολογική.

5.5 Ο διαιτητής, με ή χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση προς το κοινό μπορεί να κάνει παρατήρηση, αν θεωρήσει πως παραφέρεται και εμποδίζει τη σωστή διεξαγωγή του αγώνα.

5.6 Ο διαιτητής μπορεί να σταματήσει τον αγώνα, αν θεωρήσει πως ένας από τους πυγμάχους δεν μπορεί να αγωνιστεί λόγω μεγάλης διαφοράς επιπέδου μεταξύ των αντιπάλων ή αν δεν είναι σε κατάσταση να συνεχίσει τον αγώνα.

5.7 Σε περίπτωση νοκ – ντάουν, ο διαιτητής θα πρέπει αμέσως να μετρήσει δυνατά από το ένα ως το δέκα με συχνότητα έναν αριθμό ανά δευτερόλεπτο και με τέτοιο τρόπο, ώστε να ακουστεί στον πυγμάχο που βρίσκεται στο καναβάτσο. Μία μέτρηση επίσης θα γίνεται και από τον υπεύθυνο χρονομέτρησης με τρόπο κατά τον οποίο να είναι φανερό στον διαιτητή οπτικά και ακουστικά. Όταν ο αριθμός ένα θα ακουστεί, ένα δευτερόλεπτο θα έχει περάσει από την στιγμή που ο πυγμάχος θα έχει πέσει κάτω.

5.8 Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο διαιτητής θα έχει τον απόλυτο έλεγχο για την διεξαγωγή αυτών των κανονισμών ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα.

5.9 Η απόφαση του διαιτητή είναι τελειωτική και δεν αναιρείται.

6.1 Τα καθήκοντα του υπεύθυνου χρονομέτρησης είναι να δώσει εντολή στους βοηθούς να φύγουν από το ρινγκ πριν την έναρξη του αγώνα και να δηλώνει με το καμπανάκι την έναρξη και την λήξη των γύρων και επίσης να δηλώνει την χρονομέτρηση, όταν έχουν απομείνει δέκα δευτερόλεπτα στα λεπτά ξεκούρασης μεταξύ των γύρων. Σε καμία περίπτωση, ο υπεύθυνος χρονομέτρησης, δεν αφαιρεί χρόνο κατά την διάρκεια ενός γύρου, εκτός αν του το επισημάνει ο διαιτητής.

6.2 Ο υπεύθυνος χρονομέτρησης θα καταγράφει τα δευτερόλεπτα που ένας πυγμάχος βρίσκεται στο δάπεδο του ρινγκ και θα προβάλλει φανερά στον διαιτητή την μέτρηση, οπτικά και ακουστικά. Σε περίπτωση νοκ ντάουν, η διάρκεια περίπου ενός δευτερολέπτου πρέπει να είναι από τη στιγμή που ο πυγμάχος θα θεωρηθεί ντάουν, ως τη στιγμή που ο υπεύθυνος χρονομέτρησης θα αρχίσει να μετράει και να πει τη λέξη ένα.

7.1 Σε έναν οποιοδήποτε αγώνα, ένας γιατρός με γνώσεις ΚΑΡΠΑ θα ορίζεται από τον διοργανωτή και θα διατηρεί μόνιμη θέση δίπλα από το ρινγκ. Υπάρχει περίπτωση να τον καλέσει ο διαιτητής, αν χρειαστεί ιατρικές συμβουλές.

7.2 Ο γιατρός μπορεί να επέμβει με δική του πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια του λεπτού ανάπαυσης μεταξύ των γύρων, για να εξετάσει έναν πυγμάχο στην γωνία του και για να συμβουλέψει τον διαιτητή για οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά σε πυγμάχο ή ακόμα και για να συμβουλέψει τον διαιτητή ότι πρέπει να διακόψει τον αγώνα.

Η Απόφαση

8.1 Το αποτέλεσμα ενός αγώνα πυγμαχίας μπορεί να είναι ένα από τα εξής:

8.1.1 Νίκη λόγω βαθμολογίας (με απόφαση σύμφωνα με τουλάχιστον την πλειοψηφία των κριτών).

8.1.2 Νίκη νοκ άουτ.

8.1.3 Νίκη λόγω αποσύρσεως/παραίτησης του ενός πυγμάχου.

8.1.4 Νίκη από διακοπή του αγώνα λόγω τραυματισμού.

8.1.5 Νίκη λόγω αποβολής.

8.1.6 Ισοπαλία (με απόφαση σύμφωνα με τουλάχιστον την πλειοψηφία των κριτών ή σε περίπτωση τριών διαφορετικών αποφάσεων).

8.1.7 Καμία απόφαση

8.1.8 Τεχνική Ισοπαλία (αν ο αγώνας πρέπει να σταματήσει πριν το τέλος του τέταρτου γύρου λόγω τραυματισμού μετά από τυχαίο, ασυνήθιστο περιστατικό).

8.1.9 Τεχνική απόφαση, αν ο αγώνας πρέπει να διακοπεί μετά από το τέλος του τέταρτου γύρου λόγω τραυματισμού μετά από τυχαίο, ασυνήθιστο γεγονός ή λόγω απόλυτης ανάγκης (όπως σοβαρή ζημιά στο ρινγκ, καταιγίδα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής αγώνων σε εξωτερικό χώρο κτλ).

9.1 Τρεις κριτές θα οριστούν από το ΣΕΠ ή την EBU σε κάθε αγώνα.

10.1 Οι τρεις κριτές θα μετράνε τις βαθμολογίες των αγώνων σε κάθε γύρο σύμφωνα με τα λεγόμενα του Άρθρου 11, θα συμπληρώνουν κάρτα βαθμολόγησης και θα την παραδίδουν στον διαιτητή, ο οποίος, στη συνέχεια, θα παραδίδει τις κάρτες στον Επιτηρητή στο τέλος του κάθε γύρου.

11.1 Θα δίδονται πόντοι σε επιθέσεις – καθαρά και ευθεία χτυπήματα με το μέρος του γαντιού οποιουδήποτε χεριού και σε οποιοδήποτε σημείο εμπρόσθια η πλάγια του κεφαλιού ή του σώματος πάνω από τη ζώνη (η οποία είναι μια νοητή γραμμή στο σώμα, στην κορυφή της λεκάνης του σκελετού) και σε άμυνες – σκύψιμο, κάλυψη, αποφυγή, ξεγλίστρημα ή υποχώρηση. Σε περίπτωση που είναι ίσοι οι διαγωνιζόμενοι, η πλειοψηφία πόντων θα δίνεται στον πυγμάχο ο οποίος θα δείξει πως έχει καλύτερο στυλ, είναι πιο επιδέξιος και πιο ικανός και πιο αποτελεσματικός – κάνει επιτυχείς κινήσεις, επιθετικές και αμυντικές.

12.1 Οι αγώνες πυγμαχίας θα βαθμολογούνται ως εξής:

12.1.1 Οι τρεις κριτές, θα βαθμολογούν με 10 πόντους, το μέγιστο, στο τέλος του κάθε γύρου τον καλύτερο πυγμάχο και θα βαθμολογούν τον άλλο πυγμάχο ανάλογα. Αν κριθεί ίσος ο γύρος, οι πυγμάχοι θα βαθμολογηθούν με 10 πόντους ο καθένας.

12.1.2 Η συνάθροιση των πόντων για κάθε γύρο να γίνεται αμέσως, με μελάνι ή κάποιο μολύβι που δε σβήνει εύκολα στις κάρτες που τους παρέχονται. Να μην γίνονται αλλαγές ή προσθέσεις πόντων σε αυτές τις συναθροίσεις πόντων.

12.2 Ο νικητής θα είναι ο πυγμάχος με την πλειοψηφία πόντων.

12.3 Όλες οι κάρτες βαθμολόγησης, όπως αναφέρεται παραπάνω, θα περιλαμβάνονται στις επίσημες αναφορές που θα προωθούνται στo ΣΕΠ και στην EBU από τον Επιτηρητή.

12.4 Σε όλες τις χώρες μόνο οι ακόλουθες λέξεις/εντολές, πέντε συνολικά, θα χρησιμοποιούνται από τον διαιτητή κατά την διάρκεια των αγώνων:

  1. Stop (Στοπ)
  2. Box (Πυγμαχήστε)
  3. Break (Απομακρυνθείτε)
  4. Time (Χρόνος)
  5. Το όνομα του πυγμάχου, δείχνοντας, έτσι, πως έχει κάνει παράβαση κανονισμού.

13.1 Ο διαιτητής θα μετράει στα αγγλικά.

14.1 Η Εντολή Break (Απομακρυνθείτε) θα δίνεται όταν:

14.1.1 Οι δύο πυγμάχοι κρατάνε ο ένας τον άλλον.

14.1.2 Όταν ο ένας πυγμάχος κρατάει τον άλλο και τον εμποδίζει να αγωνιστεί.

14.1.3 Όταν οι δύο πυγμάχοι είναι κοντά αλλά δεν πυγμαχούν ή δεν κάνουν το καλύτερο που μπορούν.

14.2 Με την εντολή Break (Απομακρυνθείτε), οι πυγμάχοι πρέπει να χωριστούν αμέσως και να κάνουν ένα βήμα προς τα πίσω.

14.3 Να αποφεύγεται ο χωρισμός των πυγμάχων με φυσική επιβολή όσο περισσότερο γίνεται.

15.1 Ο διαιτητής, σε περίπτωση τραυματισμού και όποτε χρειάζεται σε περίπτωση φάουλ να συμβουλεύεται τον γιατρό του ρινγκ, για να συμπεράνει, αν πρέπει να διακόψει τον αγώνα. Όλες οι αποφάσεις παίρνονται από τον διαιτητή και είναι ο μόνος που έχει την αρμοδιότητα να διακόψει τον αγώνα.

15.2 Όταν ένας τραυματισμός προκληθεί από γροθιές που δεν παραβιάζουν κανένα κανονισμό και ο πυγμάχος που τραυματίστηκε δεν μπορεί να συνεχίσει, τότε είναι ο χαμένος και ο διαιτητής θα σταματήσει τον αγώνα λόγω τραυματισμού.

15.3 Όταν προκληθεί τραυματισμός από σκόπιμο φάουλ και ο τραυματισμένος πυγμάχος είναι ανίκανος να συνεχίσει, ο επιτιθέμενος πυγμάχος χάνει και αποβάλλεται από τον αγώνα. Αν ο τραυματισμένος πυγμάχος μπορεί να συνεχίσει, τότε ο επιτιθέμενος πυγμάχος χάνει δύο πόντους.

15.4 Αν ο πυγμάχος τραυματίζεται κατά λάθος, από μη σκόπιμο φάουλ, τότε είναι στην κρίση του διαιτητή να αφαιρέσει έναν πόντο από τον μη τραυματισμένο πυγμάχο.

15.5 Αν το τραύμα προκληθεί από μη σκόπιμο φάουλ, πριν σημάνει το καμπανάκι του τέλους του τέταρτου γύρου και ο τραυματισμένος πυγμάχος είναι ανίκανος να συνεχίσει, τότε ο αγώνας διακόπτεται από τον διαιτητή και θεωρείται τεχνική ισοπαλία.

15.6 Αν ο τραυματισμός προκληθεί από μη σκόπιμο φάουλ τους πρώτους τέσσερις γύρους και μετά χειροτερέψει αφού σημάνει το καμπανάκι του τέταρτου γύρου και ο αγώνας διακοπεί από τον διαιτητή, ο πυγμάχος που προηγείται στις κάρτες βαθμολόγησης των κριτών, συμπεριλαμβανομένου και του γύρου κατά τον οποίο σταμάτησε ο αγώνας, θεωρείται νικητής από τεχνική απόφαση. Ο γύρος κατά τον οποίο σταματάει ο αγώνας βαθμολογείται μαζί με όλες τις μειώσεις ακόμα και αν δεν είναι ολόκληρος γύρος.

15.7 Αν ένας τραυματισμός που έχει προκληθεί από φάουλ χειροτερέψει από ένα ακόμα μη σκόπιμο φάουλ και ο τραυματισμένος πυγμάχος δεν μπορεί να συνεχίσει, τότε ο αγώνας διακόπτεται και ακολουθούνται οι διαδικασίες όπως αναφέρεται στο άρθρο 16.6.

15.8 Όπως αναφέρεται παρακάτω, δεν υπάρχουν αποβολές για μη σκόπιμα φάουλ στο σώμα. Ο διαιτητής με δική του κρίση θα δίνει εντολή για μείωση βαθμών, όταν πρέπει, για φάουλ και θα παραχωρεί αρκετό χρόνο για ανάρρωση στον τραυματισμένο πυγμάχο αλλά όχι παραπάνω από πέντε λεπτά. Αν όμως ο διαιτητής κρίνει πως το φάουλ ήταν σκόπιμο και ο τραυματισμένος πυγμάχος δεν μπορεί να συνεχίσει, ο επιτιθέμενος πυγμάχος θα αποβάλλεται. Αν ο διαιτητής συμβουλευτεί τον γιατρό του ρινγκ και συμπεράνει πως ο τραυματισμένος πυγμάχος μπορεί να συνεχίσει αλλά δεν το κάνει, τότε χάνει λόγω παραίτησης.

15.9 Απρόσμενα γεγονότα: Αν ένας πυγμάχος τραυματίσει μόνος του τον εαυτό του ή ή τραυματιστεί από τους βοηθούς του ή τους δικούς του ανθρώπους στην γωνία του κατά την διάρκεια του αγώνα και αν ο διαιτητής συμβουλευτεί τον γιατρό και καταλήξει πως ο πυγμάχος είναι ανίκανος να συνεχίσει, τότε χάνει τον αγώνα και αν δε θέλει να συνεχίσει, χάνει λόγω παραίτησης. Σε περίπτωση που κρίνει ο διαιτητής πως είναι αδύνατον να συνεχιστεί ο αγώνας λόγω περιστατικών άσχετων με το ρινγκ, όπως διακοπή ρεύματος, φθορά στο ρινγκ, ατυχήματα που προκάλεσε η φύση ή κάποιο άλλο απρόβλεπτο περιστατικό, ο αγώνας αναβάλλεται.

16.1 Ένας πυγμάχος θεωρείται Down από τον διαιτητή όταν:

16.1.1 Οποιοδήποτε μέρος του σώματός του είναι σε επαφή με το πάτωμα.

16.1.2 Όταν οποιοδήποτε μέρος του σώματός του είναι σε επαφή με τα σκοινιά του ρινγκ έτσι ώστε να βοηθήσει τον εαυτό του ή να μπορέσει να σηκωθεί.

16.1.3 Αν ένας διαγωνιζόμενος χτυπηθεί και βρεθεί εκτός ρινγκ ή αν βρεθεί στο πάτωμα κατά λάθος. Αν δεν είναι σε θέση να συνεχίσει να αγωνίζεται μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα, τα οποία μετράει ο διαιτητής, τότε είναι εκτός.

16.1.4 Αν ένας πυγμάχος χτυπηθεί και βρεθεί εκτός ρινγκ και εκτός βάθρου από χτύπημα που δέχτηκε, η μέτρηση θα είναι είκοσι δευτερόλεπτα πριν θεωρηθεί εκτός ο πυγμάχος.

16.2 Σε περίπτωση νοκ ντάουν, ο διαιτητής, πρέπει να διατάξει τον όρθιο πυγμάχο να πάει σε μία ουδέτερη γωνία και πρέπει να παραμείνει εκεί μέχρι να τον καλέσει πίσω, για να πυγμαχήσει. Αν αυτός ο πυγμάχος φύγει από την ουδέτερη γωνία πριν τον καλέσει ο διαιτητής πίσω για να πυγμαχήσει, τότε ο διαιτητής διακόπτει το μέτρημα και δεν ξεκινάει μέχρι ο πυγμάχος να επιστρέψει στην ουδέτερη γωνία. Αν ο διαιτητής σταματήσει να μετράει και ξεκινήσει ξανά τη μέτρηση, θα συνεχίσει να μετράει από τον αριθμό στον οποίο σταμάτησε προηγουμένως.

16.3 Αν ένας διαγωνιζόμενος αποσυρθεί από έναν αγώνα το λεπτό ανάπαυσης, μεταξύ δύο γύρων, τότε χάνει λόγω αποσύρσεως.

16.4 Ένα τεχνικό νοκ άουτ θα δίνεται σε πυγμάχο από τον διαιτητή, όταν ο αντίπαλος είναι πέρα από τις δυνάμεις του με διαφορά.

16.5 Σε περίπτωση που ένας πυγμάχος πέσει κάτω από χτύπημα ή όταν τα σκοινιά τον αποτρέπουν από το να πέσει κάτω, ο διαιτητής θα μετράει πάντα ως το οχτώ με τη βοήθεια του υπεύθυνου χρονομέτρησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6.2, ακόμα και αν ο πυγμάχος σηκωθεί πριν από την λήξη μίας τέτοιου είδους μέτρησης. Αν ο διαιτητής κρίνει πως ο πυγμάχος που έχει σηκωθεί σε αυτή την περίπτωση είναι σε κατάσταση κινδύνου, τότε διακόπτει τον αγώνα χωρίς να έχει τελειώσει την μέτρηση ως το οχτώ. Σε αυτήν την περίπτωση η απόφαση θα είναι διακοπή λόγω διαιτητή και τεχνικό νοκ άουτ. Η διακοπή ενός αγώνα από τον διαιτητή λόγω τραυματισμού δεν θεωρείται τεχνικό νοκ άουτ.

16.6 Σε περίπτωση νοκ ντάουν, ο διαιτητής θα μετρήσει τα δευτερόλεπτα δυνατά σύμφωνα με την συχνότητα που θα του δίνει ο υπεύθυνος χρονομέτρησης, θα δείχνει την μέτρηση με τα δάχτυλα του μέχρι και το δέκατο δευτερόλεπτο. Η απόφαση νοκ άουτ δίνεται λέγοντας δυνατά Ten, Out (δέκα, εκτός), Out ακριβώς μετά το Ten της μέτρησης.

17.1 Ο διαιτητής μπορεί να διακόψει τον αγώνα οποιαδήποτε στιγμή.

18.1 Σε περίπτωση διπλής μέτρησης, όταν και οι δύο πυγμάχοι είναι πεσμένοι ταυτόχρονα, δε θα υπάρχει απόφαση.

19.1 Σωστά χτυπήματα είναι αυτά τα οποία γίνονται με την γροθιά κλειστή και το πάνω μέρος των γαντιών το οποίο καλύπτει τα δάχτυλα. Ένα τέτοιο χτύπημα θα πρέπει να καταλήγει σε οποιοδήποτε σημείο εμπρόσθια ή πλάγια του προσώπου ή του σώματος πάνω από την ζώνη (η οποία είναι η νοητή γραμμή που χωρίζει το σώμα κάτω από τα πλευρά).

20.1 Ένας πυγμάχος δεν πρέπει:

20.1.1 Να χτυπάει κάτω από την ζώνη.

20.1.2 Να παριστάνει πως έχει χτυπηθεί κάτω από την ζώνη.

20.1.3 Να κρεμιέται πάνω στον αντίπαλο ή να τον σπρώχνει προς τα πίσω.

20.1.4 Να σπρώχνει το κεφάλι του αντιπάλου με το ένα χέρι και να τον χτυπάει με το άλλο.

20.1.5 Να κρατάει σκοινί με το χέρι.

20.1.6 Να κρύβεται πίσω από τα γάντια του και να αποφεύγει να πυγμαχήσει.

20.1.7 Να χτυπάει τον αντίπαλο , όταν αυτός βρίσκεται κάτω και προσπαθεί να σηκωθεί .

20.1.8 Να αγκαλιάζει τον αντίπαλό του σκόπιμα.

20.1.9 Να κρατάει τον αντίπαλό του με το ένα χέρι και να τον χτυπάει με το άλλο.

20.1.10 Να χτυπάει τον αντίπαλό του με τον ώμο, το κεφάλι ή να χρησιμοποιεί τα γόνατά του.

20.1.11 Να χτυπάει με το εσωτερικό ή το χαμηλότερο μέρος του χεριού, τον καρπό ή τον αγκώνα.

20.1.12 Να χτυπάει ή να χαστουκίζει με ανοιχτό γάντι.

20.1.13 Να χτυπάει πισώπλατα.

20.1.14 Να κατευθύνει τον αντίπαλο ανάμεσα στα σκοινιά.

20.1.15 Να χτυπάει τον αντίπαλό του, σκόπιμα, χαμηλά.

20.1.17 Να προσβάλλει τον αντίπαλό του ή να βρίζει ή να χρησιμοποιεί απρεπή γλώσσα.

20.1.18 Να σκύβει πιο χαμηλά από την ζώνη του αντιπάλου του.

21.1 Οι πυγμάχοι πρέπει, πάντα, να ακολουθούν τις εντολές του διαιτητή.

21.2 Ο διαιτητής μπορεί να κάνει παρατηρήσεις σε όλη την διάρκεια ενός γύρου, χωρίς, αυτό, να θεωρηθεί υπόδειξη παράβασης. Είναι στην κρίση του διαιτητή, αν θα δώσει προειδοποίηση ή αν θα τον αποβάλει.

21.3 Ένας πυγμάχος που έχει αποβληθεί για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί τα χρήματα του να παρακρατηθούν από τον Επιτηρητή του ΣΕΠ και θα αποφασιστει απο το ΔΣ αν ο πυγμάχος που αποβλήθηκε θα λάβει τελικά την αμοιβή του.

22.1 Η χρήση οποιουδήποτε ναρκωτικού ή άλλης ουσίας, μη επιτρεπόμενη από την EBU, όπως και να έχει παραχωρηθεί, απαγορεύεται αυστηρά. Η λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες θα είναι, πάντα, σύμφωνη με την λίστα απαγορευμένων ουσιών της WADA. Κρύο νερό είναι το μόνο επιτρεπόμενο. Ο Υπεύθυνος Ιατρός ο οποίος είναι διορισμένος από τον διοργανωτη παρέχει αδρεναλίνη και αν οποιαδήποτε άλλη ουσία έχει δοθεί σε πυγμάχο, εκτός από λευκή βαζελίνη, ο πυγμάχος θα αποβάλλεται.

22.1.1 Όποιος πυγμάχος βρεθεί θετικός σε τοξικολογική εξέταση , θα υπόκειται στις ποινές των κανονισμών της EBU και τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων θα κοινοποιούνται στην ΕBU τις επόμενες 15 ημέρες μετά τον αγώνα.

22.1.2 Υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις: Όλοι οι ηττημένοι πυγμάχοι από count-out χτυπήματος στο κεφάλι, δεν επιτρέπεται να πυγμαχήσουν για ένα μήνα και μετά θα υποβάλλονται ξανά σε ιατρικές εξετάσεις. Σε περίπτωση τραυματισμού, οι ιατρικοί αρμόδιοι του ΣΕΠ θα αποφασίσουν για μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης.

22.1.3 Αιμοστατικό: Το μόνο αιμοστατικό που επιτρέπεται είναι η αδρεναλίνη 1/1000 και παρέχεται από τον Υπεύθυνο Ιατρό, ο οποίος έχει οριστεί για τον αγώνα.

22.1.4 Μασέλα προστασίας: Προτείνεται η μασέλα προστασίας, (που φοράνε οι πυγμάχοι υποχρεωτικά), να είναι φτιαγμένη από εγκεκριμένο οδοντίατρο και οι δύο πυγμάχοι να έχουν δεύτερη μασέλα προστασίας στις γωνίες τους κατά την διάρκεια του αγώνα. Αν η μασέλα προστασίας ΄πέσει έξω από το στόμα ενός πυγμάχου, θα αντικαθίσταται αμέσως. Αν ο πυγμάχος αφαιρέσει την μασέλα προστασίας σκόπιμα, τότε θα προειδοποιείται από τον διαιτητή και αν το επαναλάβει θα υπόκειται μείωση ενός πόντου.

22.1.5 Όλες οι ιατρικές εξετάσεις που χρειάζονται για το ΣΕΠ, θα πρέπει να παραδίδονται στον ΣΕΠ τουλάχιστον 3 μέρες πριν τον αγώνα και θα πρέπει να ελέγχονται από τον Επιτηρητή.

22.2 Μέτρα προς τους διαιτητές:

22.2.1 Οι διαιτητές δεν πρέπει για οποιοδήποτε λόγο να αφήσουν έναν πυγμάχο ναι χτυπηθεί, όταν αυτόςείναι ανίκανος να αμυνθεί.

22.2.2 Οι διαιτητές θα εξετάζονται ιατρικά κάθε χρόνο. Τα οπτικά στάνταρντ που απαιτούνται από αυτούς είναι 20/20 χωρίς γυαλιά οράσεως.

22.2.3 Οι διαιτητές θα πρέπει να ακολουθούν όλες τις ιατρικές προτάσεις του συμβουλίου της Ιατρικής Επιτροπής του ΣΕΠ.

22.3 Αφαίρεση Αδειών: Αν κάποιος ιατρός υπεύθυνος διαπιστώσει σημάδια χρόνιας εγκεφαλικής διάσεισης κατά την διάρκεια ενός αγώνα, η άδειά του πυγμάχου θα αφαιρείται ακόμα και αν η σχετική ιατρική εξέταση δεν είχε αποκαλύψει κανένα σημάδι τραυματικής εγκεφαλοπάθειας.

22.4 Τα χαμηλότερα οπτικά στάνταρντς είναι 5/10 βαθμοί στο ένα μάτι και 1/10 στο άλλο μάτι, με φυσιολογική οπτική επαφή και μυωπία, αν έχει, λιγότερο απο 4 βαθμούς.

23.1 Οποιαδήποτε παράπονα έχουν οι πυγμάχοι σχετικά με τον αγώνα θα υποβαλλουν ενσταση στο ΣΕΠ μέσα σε 7 ημέρες από τον αγώνα. Το χρηματικό κόστος της ένστασης θα ορίζεται και θα ανακοινώνεται από το ΔΣ πριν την υποβολή της αίτησης του ενδιαφερόμενου.